Dragon Plastics Rotomoulding b.v.
(+31)(0)166-663831

HET PROCES VAN KUNSTSTOF ROTATIEGIETEN

Bij kunststof rotatiegieten wordt één helft van een holle matrijs gevuld met kunststof poeder, voornamelijk polyethyleen (PE). Na het vullen wordt de matrijs gesloten en begint deze te draaien (roteren) om zowel de horizontale als verticale as. De draaiende matrijs wordt vervolgens in een oven geplaatst, waar de poeder bij een temperatuur van 240-325ºC vloeibaar wordt en tegen de matrijswand een uniforme laag vormt. Aan het einde van de verwarmingscyclus wordt de matrijs naar een koelkamer gebracht. Hier wordt de matrijs met behulp van lucht afgekoeld, waarbij het product uithardt. Daarna wordt het rotatiegieten gestopt en kan het product uit de matrijs worden genomen. Hiermee wordt een onverwoestbaar product gemaakt dat niet vergaat. 

VOORDELEN VAN KUNSTSTOF ROTATIEGIETEN

Kunststof rotatiegieten brengt vele voordelen met zich mee die andere productiemethodes niet bieden. Zo biedt rotatiegieten een hoge mate van kleur- en vormvrijheid en is het ook geschikt voor kleinere productseries. Dit aantal kan variëren van 10-10.000 stuks. Een product dat met behulp van rotatiegieten is gemaakt biedt een enorm hoge slagvastheid en is spanningsvrij. Door toepassing van deze techniek kan het product uit één stuk, dus naadloos, worden gemaakt. Hierdoor is het vrijwel onverwoestbaar en kunnen deuken in het materiaal makkelijk terug gevormd worden. Bij Dragon Plastics wordt het proces door onze experts bewaakt, om de kwaliteit van het eindresultaat te garanderen. Wij garanderen echt vakmanschap vanuit Nederland en denken graag met u mee over de mogelijkheden met kunststof rotatiegieten voor uw product.

ANDERE KENMERKEN

Polyethyleen is de meest toegepaste kunststof in de wereld en is volledig recyclebaar. De thermoplastische eigenschappen veranderen na het rotatiegietproces niet of nauwelijks. Hierdoor kan gerecycled kunststof opnieuw als grondstof ingezet worden voor het maken van nieuwe producten. Belangrijke voorwaarde hierbij is wel dat de afvalstromen goed worden gescheiden op grondstofsoort (eigenschappen) en kleur.

Ondanks dat het niet snel door bacteriën afgebroken wordt en dus lang in het milieu kan rondzwerven, kan PE weer omgesmolten worden tot een nieuw product. Hierdoor verliest de kunststof wel deels haar onverwoestbare eigenschappen en wordt het kwetsbaarder. Daarom werkt Dragon Plastics uitsluitend met zuiver, ‘virgin’ kunststof voor het rotatiegieten proces zodat uw producten tientallen jaren mee kunnen.

Kunststof rotatiegieten bij Dragon Plastics

Rotatiegieten in Nederland bij Dragon Plastics

Kunststof rotatiegieten in Nederland