Dragon Plastics Rotomoulding b.v.

Duurzame & multi-inzetbare fietstrailer

Bakfietsen zijn de laatste jaren in populariteit flink toegenomen. Je ziet de fietsen steeds meer rijden bij zowel families als voor cargo (bezorging). Echter is een elektrische bakfiets al snel een dure investering van meer dan €4000. Samen met RAAF en Raepsaet Product Design hebben we een innovatieve oplossing bedacht: een onderhoudsarme en multi-inzetbare fietstrailer. De fietstrailer voldoet aan de vereisten van een bakfiets qua laadvolume, maar is in alle opzichten (prijs, onderhoud, veiligheid) een betere keuze! Dit project ontving financiële steun van de Europese Unie.

Lokale productie en een lagere co2-uitstoot

Deze duurzame ‘bike community trailer’ (BCT) is een innovatieve fietstrailer die minder dan ¼ van een klassieke e-(deel)bakfiets kost, nagenoeg geen onderhoud vergt en eenvoudig gekoppeld kan worden aan elk type fiets of e-bike. De BCT wordt lokaal geproduceerd in onze werkplaats en bestaat grotendeels uit gerecycled materiaal. De productie van de BCT vergt veel minder energie dan de productie van andere mobiele wagens. Zo realiseren we een jaarlijkse reductie van 250.000 kg CO2 bij een verkoop van 1200 BCT’s na vijf jaar. Een duurzame en waardevolle oplossing die bijdraagt tot de reductie van CO2!

Trailer voor elke type fiets

De Vlaamse kmo RAAF is een ontwikkelaar en aanbieder van innovatieve en duurzame mobiliteitsoplossingen en bouwde de afgelopen tien jaar een bijzondere expertise op inzake deelmobiliteit en -fietsen. Zaakvoerder Jürgen Craeye bedacht het concept van de fietstrailer: “De duurzame ‘bike community trailer' (BCT) is een innovatieve fietstrailer die minder dan ¼ van een klassieke e-(deel)bakfiets kost, nagenoeg geen onderhoud vergt en eenvoudig kan gekoppeld worden aan elk type fiets of e-bike. Via een geïntegreerde IOT module, gekoppeld aan een gebruikers app, kunnen zowel particuliere als professionele gebruikers de BCT reserveren en ontlenen.”

Recyclen van duurzaam plastic

Raepsaet Product Design heeft een brede kennis op het vlak van mechanische product engineering en heeft dus de juiste competenties in huis om de diverse maatwerk onderdelen te vervaardigen, testen en valideren voor massaproductie. Bij Dragon Plastics benutten we bij dit project onze kennis van onverwoestbare plastic producten op maat en het recyclen van kunststof materiaal. 

Voor het gerecyclede materiaal wordt een bestaand product in onze shredder vermalen tot granulaatkorrels. Deze korrels kunnen opnieuw als grondstof ingezet worden voor het maken van nieuwe duurzame producten middels rotatiegieten. Doordat de productie in eigen huis plaatsvindt, weten we zeker dat we alleen gebruikmaken van kwalitatief gerecycled PE-materiaal.

Terug naar nieuws